10. september 2011

Fokus 2012


V zadnjem času se zaradi prihajajočih volitev poleg paničnih pobud slovenske levice po  prenovi in iskanju odrešilnega mesije, tudi na desnici pojavljajo zanimive iniciative, predvsem med kristjani (Prebudimo Slovenijo, Fokus 2031). To je vsekakor dobrodošla popestritev slovenske politične scene, koristna pa bo le v primeru, če bo prispevala k združevanju, ne pa k nadaljnji (zgodovinsko tradicionalni) delitvi desnice.

Slovenija bo v naslednjih letih vsekakor morala zaokrožiti svoje tranzicijsko obdobje tudi z eno močno, zrelo, zmerno, evropsko usmerjeno krščansko-demokratsko stranko. Upajmo, da so bile volitve leta 2008 zadnja napaka, ko smo izvolili Državni zbor brez takšne stranke, kar si dežela z večinsko krščansko vero in tradicijo ne bi smela privoščiti. Vse najbolj razvite evropske države imajo podobno usmerjene stranke v svojem parlamentu in mi vsekakor sodimo v to civilizacijsko okolje. Ne smemo se zgledovati po vzhodnih in južnih sosedih, ki imajo povsem drugačno tradicijo in zgodovinsko ozadje!

Slabe izkušnje prvih treh let sedanje vladne koalicije, ki z lahkoto eksperimentira z ultra modernimi pristopi in z zapravljanjem stoletja negovanih vrednot (Družinski zakonik!) in prešibke opozicije, ki bi to lahko preprečila, bo slovenskim volivcem slej ko prej (upajmo, da že leta 2012!) odprlo oči in bodo ponovno podprli stranko, ki bo branila preizkušene vrednote naših prednikov. »Civilna družba« se lahko še tako brani (na primer gibanje »Za družino in pravice otrok«) agresivnega liber(t)alizma, vendar se vse bistvene odločitve sprejemajo v parlamentu.
Ker bo slovensko gospodarstvo leta 2012 brez dvoma v zelo slabem stanju, bo seveda nujno, da vodenje države prevzame desnica, ki je tradicionalno povsod boljši gospodar, posebno pa še v kriznih časih. Dovolj močne in kvalitetne koalicije pa si ne moremo predstavljati tudi brez močne krščansko-demokratske stranke.

Podobna napaka slovenskega volilnega telesa je bila storjena leta 2007, ko je bil zavrnjen tako primeren, ugleden, preizkušen, zaslužen (za osamosvojitev), uglajen, nepodkupljiv in nekompromitiran kandidat za predsednika republike, kot je to Lojze Peterle. V Sloveniji sicer nimamo predsedniške republike, vendar pa so številne (majhne, vendar simbolno zelo pomembne) napake sedanjega predsednika gotovo dokaz, kako važen je vrednostni kriterij za to pomembno funkcijo.

Kako bo do omenjene močne krščansko-demokratske stranke v Sloveniji prišlo (prišlo pa bo gotovo!), lahko samo ugibamo, obstajata pa gotovo dve glavni smeri: ali bo nastala povsem nova stranka, ali pa se bo razvila iz kakšne že obstoječe.

Ker imamo glede povezovanja slovenske desnice slabe izkušnje, tako iz pretekle kot polpretekle zgodovine, dvomim v kakšno združevanje obstoječih strank in gibanj…

Kot najprimernejša kandidatka za tako potrebno (tudi parlamentarno!) solidno stranko se tako kaže kar Nova Slovenija!  Kdor si bo skrbno ogledal njeno spletno stran, bo moral priznati, da gre za resno, zmerno, široko razvejano, dobro organizirano, aktivno stranko, ki je očitno rezultat 10 letnega trdega dela številnih njenih članov širom Slovenije. Tega bi se morali zavedati vsi tisti, ki imajo skušnjave po ustanavljanju kakšne nove stranke s podobno provenienco… No, saj takšnih (neuspelih) poskusov je v preteklosti bilo že kar nekaj…

Šibka točka Nove Slovenije je v tem, da trenutno ni parlamentarna stranka in da ji primanjkuje kakšnega bolj »karizmatičnega« vodstva. Paradoksalno pa ima vsaj enega nesporno karizmatičnega politika – Lojzeta Peterleta – kar med svojimi člani, vendar na žalost z njim še ni našla skupnega jezika za tako potrebno enotnost.

Upam, da bo novo gibanje Lojzeta Peterleta Fokus 2031 imelo za glavni cilj – najbolj koristen za Slovenijo – iskreno združevalno delovati za celotno slovensko desnico. Samo v takšni zmagoviti koaliciji bo ugodno mesto tudi za krščansko-demokratsko opcijo (pa naj se že imenuje kakorkoli). V predvolilnem času, ko bodo (levo usmerjeni) mediji kar tekmovali v podstavljanju polen in »ščuvanju« desnih strank ene proti drugi, je rešitev le v iskrenem prizadevanju po enotnosti in iskrenem partnerstvu – bodimo realisti – strank SDS, SLS in N.Si

S svojo politiko, vsaj v zadnjem mandatu (pustimo zgodovini prejšnja obdobja) so (samo) te tri nedvomno dokazale, da imajo veliko skupnih vrednot, dovolj za čisto desno povezavo (kasnejšo koalicijo).

Krščanska pobuda »Prebudimo Slovenijo« in najnovejše Peterletovo gibanje bi lahko delovali kar skupaj, z glavnim ciljem, da blažita morebitne nesporazume med omenjenimi tremi POMLADANSKIMI strankami, pospešujeta njihovo sodelovanje, predvsem pa zavezo, da se ne bodo med seboj na noben način »napadale«.

Tako kot so kristjani v vseh treh strankah, bi to lahko izkoristili pozitivno, kot kohezivni element, za povezovanje in v izogibanje medsebojnim negativnostim. Verjetno bi bil koristen kar pismeni  dogovor, da se do volitev vsi odpovedujejo kakršnim koli medsebojnim »napadom«. Takšen »dogovor«  (strank SDS, SLS in N.Si) bi lahko dobil »zgodovinske« razsežnosti, saj bi brez dvoma omogočil zmago desnice na volitvah in s tem večje možnosti za hitrejšo rešitev Slovenije iz vsesplošne krize.

Za dvajset let naprej se je težko fokusirati. Če bomo kristjani le skušali »spreminjati značaj slovenskega naroda«, nas bo povozil čas, tako kot je Kocbeka… Fokusirati se je treba že na naslednje volitve!

Zato: Fokus 2012 – FOrum Kristjanov za Uspešno Slovenijo 2012

Anton Tomažič


7 komentarjev:

LEBAN pravi ...

Slovenski prostor potrebuje stranko POŠTENIH IN SOLIDARNIH in ne neko srednjeveško stranko ,ki smrdi po zatohlosti ! AMEN!

VVeligor pravi ...

No, kaj naj rečem. Citiral bi eno Tavčarjevo misel iz leta 1899:

Dvakrat je rimski klerikalizem že kopal slovenskemu narodu grob***. Prvič, ko je v službi nemških vladarjev zavzel slovensko domovino, in drugič po najsvetlejši in najveselejši dobi v slovenski zgodovini, po reformaciji. Z ognjem in mečem je tedaj divjal in pustošil. Pregnal je najboljše sinove iz domovine in pograbil nešteta imetja. Ostali so malone sami siromaki, te pa je zasužnjil politično, narodno in duševno, dokler njihovih potomcev niso vzbudile nove ideje iz smrtnega sna ter jim dale moč, da so razbili verige, v katere so bili vkovani.
Kje bi bil danes slovenski narod, da je svojo narodno stavbo dogradil na tistem temelju, ki so ga ustvarili Trubar, Dalmatin in Bohorič! Toda klerikalizem ni samo razkopal teh temeljev, zlomil je tudi notranjo silo slovenskega naroda. Ukrotil je ta nekdaj tako čvrsti narod, z bičem mu je vtepel hlapčevskega duha, zniževal je njegovo nravnost, da ga laglje vlada, zadrževal njegov kulturni in gospodarski razvoj in ga navadil take pasje ponižnosti, da je molče prenašal vsako žaljenje, vsako zatiranje, vsako še tako kričečo krivico. Zato pa je v njem zanetil verski fanatizem in ga razpihuje uprav sedaj do blaznosti, samo da obdrži ta narod na uzdi ..."
(iz Slovenskih Novic, 23. dec. 1899)


***To je Tavčar povedal Slovencem 40 let pred 2. svetovno vojno, ko je rimski klerikalizem v sodelovanju z vodjem velike Nemčije spet kopala slovenskemu narodu grob.

Tako da menim, da obratno. Slovenski prostor je potrebno dekatolizirati, ne pa še povečati vpliv RKC v njem.

medeni pravi ...

Ja ljudje božji slovenija potrebuje demokrščansko stranko ampak pravo demokrščanko stranko ne pa stranko pod vplivom katolicizma, v sloveniji nas je nekaj drugače mislečih kot papež,in smo se tudi borili za Slovenijo,tako da papeške stranke Slovenija ne rabi
pozdrav
Medeni

Anton Tomažič pravi ...

Ne vem, kje ste videli kaj o klerikalizmu, katolištvu in celo papeštvu?

VVeligor pravi ...

Hm, ali je demokrščanska politika v Sloveniji možna brez klerikalizma, katolištva in papeštva?

Bonifacij pravi ...

Najprej sploh definirajte, kaj mislite s tem katolištvom in papeštvom.

Bodite konkretni. S tem se opleta tako na veliko, nihče pa ne ve, kaj naj bi to konkretno pomenilo.

Anton Tomažič pravi ...

Vladimir,
saj se ponavljamo (in še se bomo):
Vi citirate Tavčarja, kot izrazitega liberalca, ki pač napada svoje politične nasprotnike...
Če pa bi vam jaz citiral Šušteršiča, bi videli podobne očitke o spregah med slovenskini liberalci ter nemškutarji (tudi formalnimi koalicijmi, tako v deželnem kot v državne zboru)...
Nobena stranka ni (v tistem času) toliko naredila za Slovenijo, kot KNS (Katoliška narodna stranka) in poznejša SLS (Slovenska ljudska stranka)...
Največ pa je za napredek slovenskega naroda, njegovo izobrazbo, in obstanek v dolgih stoletjih pod tujimi pritiski, naredila Katoliška cerkev! Kot (edina) stoletna in tisočletna inštitucija bo to svojo pozitivno vlogo vršila še naprej in naprej (kljub nenehnim napadom nanjo)...