8. maj 2008

Omejitev je le v naši iznajdljivosti

Dandanes ima kakšen zelo bister in s še drugimi potrebnimi talenti obdarjen deček (in celo deklica) iz Indije (pa tudi iz Gvatemale, Ukrajine ali Slovenije) resnično enake možnosti za uspeh, kot podoben deček iz Seattla, New Yorka ali Londona. Njegov prvi in najvažnejši korak do uspeha je v tem, da pride do (povprečnega) računalnika in do (dobre) povezave v internet! Tako se bo na(j)prej izobrazil, razgledal in povezal v ta krasni novi poslovni svet…

Pa bo šlo tudi brez začetnega kapitala? So se razmere tako spremenile, da niso potrebna niti osnovna vlaganja v ustanovitev podjetja, prostore in opremo in druge tekoče stroške?

Okoliščine SO SE zelo spremenile, vendar bodo res izjemni primeri, ko lahko nekdo začne denar služiti kar takoj, brez kakršnegakoli vlaganja. S kakšnim masovnim klikanjem se lahko pride le do drobiža. Več možnosti obstaja v svetu navidezne resničnosti. V SecondLifu je možno najprej s svojimi storitvami najprej zaslužiti prve »navidezne« dolarje, ko pa se bo teh nabralo veliko, jih bo možno tudi vnovčiti za »taprave«. S temi se nato lahko kupijo »prave« parcele in druge nepremičnine v navideznih mestih in začne »pravi« biznis.

No, lepo po vrsti: kako v navideznem svetu zaslužiti tiste prve, tako zaželjene in (pre)potrebne dolarje (pa naj bodo že »navidezni« ali »pravi«). Brez talenta nikakor ne bo šlo! Iznajdljivost je verjetno tista lastnost, ki bo prva dala rezultate. Kakšna 16-letna deklica iz vasice na koralnem otočku Maldivov (ki je imela to srečo, da so njeni šoli mednarodne humanitarne organizacije v okviru pomoči ob cunamiju omogočile solidno internetno povezavo v svet) pa bo morda znala tako lepo dekorirati navidezne apartmaje in lokale na SecondLifu, da ji bodo navdušenci radi odrinili kakšen dolar.

Med milijoni vsakodnevnih mladih indijskih obiskovalcev svetovnega spleta se bo gotovo našel kakšen genialni (potencialni) pisatelj. Do nedavna bi se lahko prej postaral, kot pa doživel zasluženo svetovno slavo. Sedaj pa bo prišel uspeh veliko lažje in hitreje. Sunit Bumbasa si lahko (da bo šlo še hitreje…) pod imenom Dough Phillips namesti (seveda brezplačno) svoj blog (na podlagi podlog takoj profesionalno oblikovan) in začne pisati. Če bo pisal res dobro, se bo zelo hitro začelo povečevati število bralcev, začel se bo vzpenjati po blogerskih lestvicah in slava (z njo pa tudi denar) se mu ne bo izmuznila. Inspiracije mu pa tudi ne bo zmanjkalo, če ima le dovolj domišljije in raziskovalne žilice. Ne pozabite: pred sabo ima, le nekaj klikov oddaljeno (skoraj) celotno svetovno znanje, zgodovino, tekoče dogajanje, novice, slavne ljudi… Omejitev je le njegova (naša!) iznajdljivost!

Tako je na primer še pred nekaj leti obstajalo za Francija Hribarja iz Hotedršice (Slovenija) kar veliko ovir, če je čutil, da ima talent za profesionalnega fotografa in imel veliko željo, da se tega čim prej poklicno loti. Nujen bi bil fotografski studio, zelo draga oprema, vsaj nekaj uspešnih razstav, posredniške agencije itd. Da ne bo pomote: oprema je (lahko) draga tudi danes (ali pa še bolj) – vendar pa sedaj JE MOŽNO začeti tudi z zelo malo denarja. Tudi s kompaktnim, nekaj deset evrov vrednim fotoaparatom (ali celo z mobilcem) je možno narediti dobro fotografijo! Prvotni posnetek namreč lahko neverjetno izboljšamo, obogatimo ali celo povsem spremenimo z zelo kvalitetnimi programi, tudi brezplačnimi*. Neverjetno se je tudi skrajšala pot do kupcev fotografij, saj obstajajo odlične borze (Stock Photo), kjer lahko vsakdo takoj začne prodajati svoje umetnine. Franci bo tako iz svoje deške sobe dosegel že kar zavidljiva profesionalna orodja, tako za obdelavo kot tudi za distribucijo in promocijo njegovih fotografij. Za začetek kar dovolj.
*Da boste imeli vsaj kakšno korist od tega branja, naj vam priporočim prvi takšen program, ki deluje izključno preko vašega brskalnika: Photoshop Express https://www.photoshop.com/express/landing.html

Čeprav je danes možno začeti posel tudi povsem brez začetnega kapitala, pa je taka možnost omejena le na dejavnosti, ki so odvisne predvsem od osebnih talentov njihovih nosilcev. Po navadi pa brez denarja tudi ne bo šlo in v tem primeru bo pač potrebno postrgati po svojih prihrankih, »nažicati« kaj od staršev (»pa tudi babica bo nekaj dala?«…), ali pa najti (predvsem pa tudi prepričati) kakšnega - poslovnega angela…