30. marec 2012

Kakšen je smisel življenja?



Za odhod na romarsko pot k svetemu Jakobu v Santiago de Compostela – »Camino« - sem se psihično in fizično pripravljal že v pred velikonočnem postnem času (brez mesa in alkohola) in tako sem med svojimi kolesarjenji začel premišljevati tudi o smislu življenja.

Tako kot se za romarsko pot spodobi, bom v tem obdobju odložil številne obveznosti, navade in udobja ter ugodja in celo nekatere tehnične predmete. Če bi bil dosleden, niti telefona ne bi vzel s seboj, vendar ga bom imel pri sebi predvsem zaradi tega, da bom včasih poklical domov, da jih ne bo preveč skrbelo. Nikakor pa ne bom kaj dosti uporabljal (meni sicer zelo ljubega) interneta, niti se ne bom javljal na socialna omrežja. Včasih (se) je pač treba resnično odklopiti.

Bo pa zato toliko več časa za premišljevanje in za pogovor s samim seboj. En majhen načrt sem si že naredil in to prav v smeri iskanja bistva v našem (mojem) življenju: Kaj so bistvene stvari v življenju? Zakaj sem pravzaprav na svetu? Kaj je (bil doslej) moj cilj? Bi ga moral v prihodnosti še kaj korigirati?

Da bom lahko ugotovil morebitne pozitivne (negativnih si res ne predstavljam) učinke svojega romanja, sem skušal najti nekaj možnih odgovorov na vprašanje o bistvu življenja že kar pred odhodom.
Kašni so torej možni (verjetni) odgovori na vprašanje »Kaj
je v mojem življenju bistveno?«:

DOLGO ŽIVETI – (zadostno zdravje)
UŽIVATI – (hrana, pijača, seks…)
IMETI POTOMSTVO – (nadaljevati svoj rod)
PRITI V NEBESA – (in se zato izogibati greha)
ČASTITI BOGA – (hvaležnost stvarniku)
LJUBITI – (najti sorodno dušo)
BITI USPEŠEN – (bogastvo in slava)
ZLIVATI SE Z NARAVO – (zdravo življenje)
DELATI DOBRO – (altruizem, patriotizem, dobrodelnost)

Res bi se težko odločil za en sam odgovor! Tudi če bi lahko izbral dva, tri ali pet odgovorov, bi dolgo okleval glede prioritet
… če sem čisto iskren s samim seboj, moram priznati, da bi (vsaj) kak odstotek dobil VSAK od naštetih možnih odgovorov! Nekateri seveda veliko več kot drugi… vendar nekaj pač vsi… Pa še kakšen dodaten bi se našel…

2 komentarja:

Simon pravi ...

G. Tomažič,
hvala za tale iskren zapis. Me veseli, da se s tem johnatan-livingston-ovskim vprašanjem ukvarjajo tudi moji vzorniki – heroji kot ste npr. vi. Kljub temu, da pripadam povsem drugi generaciji (ali prav zato), me vaše vprašanje iz naslova utrjuje v veri in mi vliva optimizma. Pisano je: "Iščite in boste našli."
Naj vam Camino navrže veliko smiselnih odgovorov!
Simon

PS. Ob priliki pa vas vabim na kavo in klepet.

www.tinomamic.eu pravi ...

g. Tomazic,
Najprej en lep pozdrav.
Preseren je rekel Kompostelje, nato pa smo desetletja uporabljali izraz Kompostela. Santiago uporabljamo v zadnjih letih zaradi nevednosti (tudi med kleriki in v RKC, da ne bo pomote). Predlagam Vam torej, da tudi Vi raje uporabljate tradicionalno poimenovanje Kompostela. LP TIno Mamić