10. maj 2009

Država, ven iz gospodarstva!

Komunizem je bil največja naravna nesreča, ki je zadela Slovenijo. Družbena lastnina je bila katastrofa. Državna lastnina je neučinkovita. Politika in gospodarstvo morata biti daleč vsaksebi. Zasebna lastnina je edini garant za dolgoročno uspešno in konkurenčno podjetništvo. Država se mora v celoti umakniti iz gospodarstva…


Tako odločna so moja stališča glede razmerja javno-zasebno v gospodarstvu. Ker pripadam še generaciji, ki je več kot polovico življenja prebila v socializmu, sem lahko pač iz lastnih izkušenj in opažanj prišel do takšnih zaključkov.

Če pa je med mlajšo generacijo še kakšen nejeveren Tomaž, naj podam samo tale primer bizarne logike iz prejšnjega sistema. Potem, ko je država počasi začela dovoljevati nekaj malega privatne iniciative (obrtnikom in raznim POZD-om – »Pogodbenim organizacijam združenega dela«), so lahko »privatniki« odprli tudi že kakšno kavarno. Ampak – pozor: obstajal je predpis, ki je omejeval največje število dovoljenih stolov (mislim, da jih je bilo v nekem obdobju 12) v takšnih kavarnah. Če je imel takratni »socialistični podjetnik« 13 stolov, je bil že kar strogo kaznovan. Ali si vi, današnji mladi podjetniki, lahko predstavljate, kakšna ekonomija je bila to?

Zakaj pa naj bi se danes država v celoti umaknila iz gospodarstva? Zato, ker je slab lastnik! Za zasebnega lastnika je značilno, da bo načeloma do groba (z dedovanjem pa še čez) varoval svoje premoženje. Podjetniki ga bodo skušali tudi nenehno povečevati.

Pri državni lastnini pa se nenehno menjavajo njeni »predstavniki« (politiki in funkcionarji), samo substanco pa prepuščajo v upravljanje svojim naslednikom. Nekateri pokvarjeni »upravljavci« državne lastnine (ki so sicer k sreči v manjšini) pa pred svojim odhodom (koncem funkcije ali službe) poskrbijo še za kakšne lastne koristi, politične ali materialne… Jasno je, da se tako nenehno vzdržujejo idealne razmere za korupcijo…

Kaj sploh še obdržati v državni lasti? Čim manj! V Veliki Britaniji so sprivatizirali celo železnice in rudnike. Tega se pri nas gotovo še dolgo ne bomo lotili. Bi se pa verjetno šele v primeru, da bi Slovenske železnice prešle v zasebno last, kakšen investitor lotil tistega projekta postavitve strehe iz solarnih panelov za pridobivanje elektrike - nad vsemi železniškimi tiri. Zgradil(i) bi seveda tudi kakšne nove dobičkonosne proge. Res pa je, da bi morda ukinili našega priljubljenega Kamničana…

Slovensko javno mnenje bi bilo verjetno zelo ogorčeno, če bi celotne Slovenske železnice prodali kakšnemu (domačemu ali tujemu) privatniku za n.pr. 1.000.000 EURO (ali pa za en EURO, saj ni bistvene razlike…). Jaz pa mislim, da bi bilo čudovito, če bi le dobili dobrega kupca, ki ne bi bil špekulant (nepremičnine!) in ki bi prevzel tudi pokrivanje (dosedanjih) izgub. No, pa saj ga ne bomo…

Malo sem preveril predvolilne programe slovenskih političnih strank, da bi videl, kakšen je njihov odnos do umika države iz gospodarstva (vsaj PRED volitvami 2008). Pomagal sem si kar z vprašanjem, katerega smo postavili 7 najvažnejšim strankam v okviru projekta »Koga naj volim?«. Imeli so možnost opredelitve med dvema skrajnima odgovoroma s številkami od 0 do 100. Številka 50 bi označevala nekakšen srednji, neodločen odgovor, jaz pa bi ga izbral prav blizu 100…

Vprašanje: »Kako naj se država umika iz gospodarstva?«
Odgovor A: (skrajnost za 0)
»Tako kot doslej, počasi in premišljeno ter čim bolj transparentno; delno lahko še obdrži lastništvo.«

Odgovor B: (skrajnost za 100)
“Čim hitreje in popolnoma; brez kakršnihkoli izjem.”

Dobili smo odgovore v razponu od 0 do 80 Povprečje pa je bilo 23!


*Priporočeni link: http://www.koganajvolim.si

Reblog this post [with Zemanta]

3 komentarji:

Unknown pravi ...

Vaš načrt je torej, da se čim bolj pridružimo zahodu v njegovem kapitalizmu? V njihovem izkoriščevalskem in uničujočem pohodu na dobiček, ki se ne ozira na ljudi?
Ubogi današnji mladi podjetniki! Ne morejo brez dolžnosti do svojega okolja loviti svetino; dobiček. Koliko ljudem se bodo takšni ljudje smilili?
Govorite o javnih upravljalcih, ki so koruptivni. A zasebni upravljalci pa niso? Oni so še toliko bolj, saj ne odgovarjajo nikomur. Če jih neka država omejuje se preselijo v naslednjo.
Pa kaj če so železnice v Britaniji privatizirane. Zakaj bi to imeli tudi pri nas? Ker bodo ukinili nekatere tradicionalne proge, ker ne prinašajo dovolj velikega dobička? Jebeš ljudi, jih pač ni dovolj.
Prej smo bili hlapci vzhoda, zdaj pa naj bi bili hlapci zahoda.
Prej smo imeli vse pod državnim nadzorom, zdaj pa nič. Iz enega ekstrema v drugega.
Ali je to naša prihodnost? Da se bodo morali ljudje vse bolj boriti proti arogantnim podjetnikom, ki ne vidijo razloga za obstoj nečesa, če jim ne prinaša dobička. Pokupili bodo celo zemljo in jo uničili v divjem kapitalizmu.

G. Tomažič, meni se takšna prihodnost zdi strašna. Razmislite o svojih prioritetah. Kaj je bolj pomembno: denar ali čas? Dobiček ali življenje?

lala pravi ...

Dober članek!!! Z popolnim umikom države iz gospodarstva bi se strinjal, ne pa da gledamo zadnjih 18 let samo mešetarjenje in izčrpavanje nekoč dobrih in perspektivnih podjetij, izkoriščanje delavcev.....
Če pa lahko samo dodam,še predno to storimo, mislim, da bi morali, sicer že zdavnaj, urediti našo pravno državo, da bi končno lahko nekdo odgovarjal za svoja dejanja, teh pa je pri nas, prvo v politiki in nato v gospodarstvu še in še!!!

Unknown pravi ...

Tako je! Država ven iz gospodarstva. Naj to crkne zaradi lastne neumnosti.
Komunizem, kot se je razpasel v naših krajih res ni bil kaj prida. Vendar nič slabši kot sedanji kapitalizma, za katerega boste ti in tebi podobni čez 20 let govorili, da je to bila "največja naravna nesreča, ki je zadela Slovenijo."
Škoda, da tega niste sposobni dojeti že zdaj, da bi lahko skupaj poiskali rešitev.